Weboldal gyorsítás – honlap betöltődési idő csökkentése

A gyors honlapokat a Google előre sorolja

wordpress gyorsításaA weboldal látogatóinak minden böngészéssel töltött másodperce értékes. A technológia rohamos fejlődésével ezek a másodpercek folyamatosan csökkennek (rövidebb idő alatt több információt szeretnének elérni a felhasználók – tehát kevesebb időt is szánnak egy-egy honlapra – ami teljesen érthető).

Talán még az ezredfordulón (2000-ben) a honlapok látogatói kivárták az 50-55 másodpercet is türelmesen.

Sőt én egészen pontosan emlékszem, hogy 1996-ban nem csak én voltam türelmes ahhoz, hogy az Altavista metakereső találati listájában szereplő első 10 találat honlapjait végigböngésszem. Márpedig ez eltartott 30-40 percig is – akkor az SZTE Irinyi kabinet-en viszonylag gyors volt az internetkapcsolat. De manapság már az is jó eredmény, ha valaki megvárja az 5-6 másodperces oldal betöltődést.

 

A sebesség fontos szempont egy honlap működésében

Az igazán gyors honlapok privát webszerverről és erős hardverről üzemelnek szélessávú internet elérhetőséggel. Az esetek túlnyomó részében azonban nem áll rendelkezésre ez a technikai háttér.

Ehelyett valószínűleg egy közös webtárhelyről üzemel a Te honlapod is. Éppen ezért minden lehetőséget meg kell ragadnod a weboldal betöltődési sebességének felgyorsítására.

Sok feltételnek kell megfelelnie a weboldaladnak, hogy elérhető legyen a leggyorsabb 1-2 másodpercen belüli oldal betöltődési idő.

Az egy jó pont azonnal, ha olyan webtárhelyen van a honlapod, ami erős és gyors hardverrel felszerelt. Az is jó pont, ha a weboldaladon tényleg csak szükséges információk vannak fent. Méretre vágott webre optimalizált képek (72 dpi) találhatóak rajta. Ha több kép is van akkor legyen a képek betöltődését szabályzó kliens oldali szkript is, ami mindezt ésszerűen irányítja.

 

A Google előrébb sorolja a gyors honlapokat

A honlapodon ne legyen felesleges kiegészítő. Legyen kihasználva a böngészők gyorsítótára. A gyorsítótárazott elemek lejárata minimum 14 napra legyen állítva. Legyenek “összefogva” a JavaScript és CSS fájlok (csak akkor ha nem okoznak működési hibákat a kliens oldalon).

Az is jó, ha a kliens felé küldött adatok tömörítve vannak (legyen elérhető GZIP / Deflate modul a webszerveren). Azaz amikor a látogató böngészi a honlapot, akkor ezek az adatok gyorsabban érkezhetnek a felhasználó számítógépére.

Ha úgy érzed (lassan töltődik be a honlapod) és igazán lehetne gyorsabb is, akkor vedd fel velem a kapcsolatot – valószínűleg tudok neked segíteni.